fbpx

Coaches Inloggen

title image

Inzicht in belemmerende patronen en overtuigingen

Inzicht in belemmerende patronen en overtuigingen

Door Coach Nicoline Schipper

 

Fout gedrag afleren? Vast in oude patronen?

Mijn leven was jarenlang net de Thalys. Always on the move met grote snelheid!

Ik was jarenlang altijd druk, druk, druk … mijn leven leek wel een continue hogesnelheidslijn. Ik had een drukke baan als marketing manager en maakte dagen van minimaal 10uur per dag en las s’avonds nog even wat rapporten door. Overdag vloog ik van de ene meeting in de andere, met amper voorbereidingstijd. Mijn dagen leken wel een grote meeting die stopte rond 17:30uur waarna ik ook eindelijk wat eigen werk kon doen. Succes mat ik af aan ‘mijn marktaandelen’ en mijn baan.

 

Maar waarom eigenlijk? En voor wie?

Druk, druk, druk

Niet alleen mijn werk was druk, de avonden deden er niet voor onder. Sporten, sociale verplichtingen – zowel zakelijk als privé. Het ging gewoon door.

Ik combineerde rustig een vroege borrel met de ene vriendin met een verjaardag van een ander een paar uur later … Kon het niet maken om niet even langs te gaan, toch? Het weekend was ook druk met dingen als kapper, boodschappen en de nodige verplichte en niet-verplichte sociale aangelegenheden. Alles was leuk en gezellig. ‘Nee zeggen’ als iemand mij nodig had, deed ik niet. Wat een onzin: dat kon er nog wel even bij, toch? En hoewel ik fantastische dingen toentertijd heb meegemaakt en gedaan, was ik vaak niet echt aanwezig. Meestal was ik bezig met mijn volgende stap. Alsof het leven bestond uit dingen afwerken, vinkjes zetten en door ….

 

 

Zelfhulpboeken junkie

Ik las het ene efficiëntie boek na het andere en werd een kei in plannen, taken afvinken en overzicht bewaken. Mijn agenda plannen werd mijn hobby ;). En dat heb ik heel wat jaren volgehouden. Was er ergens ook best wel trots op dat ik zoveel ballen hoog kon houden. Zoveel kon bereiken in zo weinig tijd.

 

Totdat er een moment kwam dat ik daar geen voldoening meer uit haalde en me realiseerde dat ik misschien wel veel deed maar te weinig genoot van al het moois dat er is en dat ik deed.

 

Fout gedrag afleren

Wat dat precieze moment was, weet ik eigenlijk niet eens meer precies. Het is  – denk ik – een opeenstapeling van momenten en signalen geweest gecombineerd met mijn eerste NLP opleiding.

 

 

 

 

Tijdens deze NLP opleiding leerde ik naar binnen te keren en bij mezelf na te gaan wat ik deed, waarom ik dat deed en of ik daar gelukkig van werd. Best confronterend af en toe, maar oh zo nodig om mijn belemmerende patronen en overtuigingen onder ogen te zien.

 

Ik kreeg niet alleen nieuwe inzichten in mijn aangeleerde belemmerende patronen en overtuigingen maar de NLP trainers leerden me ook gelijk hoe ik met hulp van NLP fout gedrag kon afleren. Want alles wat je hebt aangeleerd, kan je ook weer af leren! We leren ons zelf namelijk zoveel aan vanaf het moment dat we geboren worden.

 

En belangrijk daarbij is dat we van 0-7 jaar nog geen referentie kader/ filter hebben waardoor we alles zonder filter binnen krijgen en als waarheid aannemen. n>Een keer gehoord toen je weer onderuit ging met je fiets dat jouw kleine motoriek niet zo goed werkt, dan ben je dus wat onhandig. Als je verdriet had en je kreeg te horen ‘niet zeuren, schouders eronder’ en je leerde jezelf aan niet te huilen of te piepen. Werkte je vader altijd hard, dan was dat het minimale voor succesvol zijn. En al deze gebeurtenissen zijn klein – niks aan de hand – en met de beste bedoelingen van ouders, alleen als kind nemen we dit als waarheid aan omdat onze hersenen tot dat zevende levensjaar niet zo veel anders kunnen. We kennen de nuance niet en hangen hetgeen gezegd wordt of gebeurd niet aan die ene situatie maar nemen het als gegeven, als waarheid aan.

 

Die waarheid gaat vervolgens een eigen leven leiden waardoor je er rond je 40ste er zo maar achter kan komen, dat je hard werken niet iets is om na te streven. Niet helpende of belemmerende patronen en overtuigingen kunnen na jaren opeens echt niet passend meer voor je blijken. En wat een heerlijk besef is het dan dat je zoveel zelf in de hand hebt en al jouw foute gedrag kan ‘afleren’ met hulp van NLP en andere coachtechnieken. 

Fout gedrag afleren? Schakel nu een NLP coach in en reken voor eens en altijd af met jouw belemmerende patronen en overtuigingen.

vind een coach - Coaching Club
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.