Notice: Undefined index: expires_in in /var/www/vhosts/coaching-club.nl/httpdocs/wp-content/mu-plugins/CoachingClub/includes/classes/class-pnp-api.php on line 91
Doelen bereiken | Jouw persoonlijkheid is (deels) geërfd. - Coaching Club

Coaches Inloggen

title image

Jouw persoonlijkheid is (deels) geërfd.

Jouw persoonlijkheid is (deels) geërfd.

Belemmerende patronen

Jij bent, als mens, een complex wezen. Dat zijn we -ook al zijn er misschien gradaties- allemaal. Ga maar eens na: jouw persoonlijkheid is niet in een paar woorden te omvatten. Als je dat al probeert, dan maakt het niet uit waarmee je komt: er zit vrijwel altijd een laag onder. Ken jij jouw belemmerende patronen en overtuigingen? Leer deze kennen en jouw doelen bereiken.

 

Aangeleerd gedrag

Onze persoonlijkheid en persoonlijke ontwikkeling wordt gevormd op meerdere manieren en vanuit verschillende invloeden, zoals je familie, je vrienden, school en ga zo maar door. In deze blog nemen we je graag mee in het persoonlijkheidsdeel van jou dat tot stand is gekomen onder invloed van jouw familie.

Sommige karaktereigenschappen zijn genetisch bepaald. Andere zijn aangeleerd – en kunnen dus ook weer afgeleerd worden wanneer ze je niet (langer) dienen. Jouw familie is een cruciaal onderdeel van hoe je de wereld ziet en ervaart. Het zijn doorgaans je -al dan niet biologische- vader en moeder die jouw referentiekader (het collectief van jouw normen en waarden waarmee je de wereld beoordeeld) vormen.

 

Kindsdeel

Je bent geboren als eerste kind. Dat betekent dat jouw geboorte, gelijk staat aan de geboorte van jouw ouders als vader en moeder. Alles wat je doet ligt onder een vergrootglas: van je eerste boertje, tot je eerste woordjes en je eerste stapjes. Voor je ouders is alles even bijzonder. Ze hebben het immers nog nooit eerder meegemaakt? Je raakt eraan gewend om op je wenken bediend te worden en de hemel te worden ingeprezen als je ouders’ grote knul of kleine prinses… En dan, wanneer je drie jaar oud bent, wordt er plots een klein zusje geboren.

Je ouders houden nog evenveel van je, maar moeten simpelweg het leeuwendeel van hun tijd besteden aan je kersverse zusje, die tot overmaat van ramp ook nog darmprobleempjes heeft en daardoor een huilbaby wordt. Je pa en ma maken zich zorgen om de kleine hummel, terwijl jij al iets ouder bent en jezelf soms best even kan vermaken. De tijd en aandacht die je gewend bent, zijn ineens weg. Nog erger: je wordt ineens opgezadeld met verantwoordelijkheden. Jij bent immers de oudste en je zou ‘wijzer moeten zijn’. Je moet het goede voorbeeld geven.

doelen bereiken

Volwassen gedrag

Als gevolg van de bovenstaande situatie, merk je als volwassene dat je weliswaar succesvol bent, maar dat er toch iets knaagt. Je werkt hard en maakt die promotie, maar nét te vaak cijfer je jezelf weg, waardoor je toch weer een uurtje of twee te lang blijft hangen. Die extra werkzaamheden kon je laten liggen, maar ja, wie pakt het dan op en komt het dan wel goed? Je bent ten slotte de oudste: je zou wijzer moeten zijn. Dus doe je maar wat je denkt dat van je wordt verwacht.

Bij thuiskomst is je liefhebbende partner een beetje aangebrand: je had nog zo beloofd om op tijd thuis te zijn zodat jullie vanavond samen wat tijd konden doorbrengen, maar het is toch weer 20:00 geworden. De volgende ochtend gaat om 06:30 de wekker, maar je vindt het toch wel sneu voor je partner. Opgewekt stel je voor om lekker een hapje te eten en dan nog even de kroeg in te duiken, want dat is zo gezellig. Eigenlijk ben je doodop en wilde je vanavond in bad liggen met dat goede boek waar je al een half jaar niet aan toekomt, maar het is jouw verantwoordelijkheid om ook thuis de lieve vrede te bewaren.

 

Waar word jij blij van?

Je hebt die goede baan en je baas is blij met je. Je partner en je vrienden zijn meer dan gek op je: je staat altijd voor ze klaar en vraagt nooit wat terug voor jezelfEigenlijk is er maar een persoon niet zo blij met jou: jijzelf. Waar word jij nou gelukkig van? Wanneer kom je zelf aan de beurt? Hopelijk voordat je in die gevreesde burn-out terecht komt, maar daar ben je nog niet zo zeker van. 

 

Er is goed nieuws voor je: bovenstaande situatie is aangeleerd gedrag.

Je kan jouw doelen bereiken Je hebt bepaalde (belemmerende) patronen / overtuigingen opgedaan, die je dienden als kind -je pa en ma prezen je immers als je je zusje helemaal zelfstandig van school haalde- maar je nu tegenwerken. De boog kán namelijk niet altijd strakgespannen staan en de complimenten die je ontvangt wegen niet langer op tegen de omvang van jouw takenpakket.

 

Natuurlijk is dit maar één voorbeeld van de duizenden opties. Misschien herken jij je niet in bovenstaande. Misschien kreeg jij juist heel weinig aandacht van je ouders en heb je daardoor de gewoonte om jezelf te overschreeuwen om maar gezien te worden. Of maak je jezelf onzichtbaar omdat je juist teveel (negatieve) aandacht hebt gekregen. Het punt is: we ontwikkelen als kind allemaal mechanismen en patronen die ons als volwassene uiteindelijk in de weg staan.

 

Doelen bereiken

Door middel van verschillende oefeningen kun je jouw belemmerende patronen leren herkennen en, nog belangrijker, doorbreken. Je realiseert met de hulp van een goede coach -life coach of business coach, afhankelijk van jouw wensen en doelen- jouw gewenste gedragsverandering. Dit helpt je om je doelen te bereiken.

Ga voor jezelf eens na welke overtuigingen jij in je jeugd hebt gevormd, waardoor je nu in de weg wordt gezeten. Wil je hier wat aan doen? Wees dan niet bang om te bellen: het is jouw beurt om geholpen te worden, om trots te zijn en om je goed te voelen.

 

Follow us on Social Media of download hier een gratis e-book en leer doelen bereiken.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.