Notice: Undefined index: expires_in in /var/www/vhosts/coaching-club.nl/httpdocs/wp-content/mu-plugins/CoachingClub/includes/classes/class-pnp-api.php on line 91
Narcistisch Misbruik - Coaching Club

Coaches Inloggen

title image

Narcistisch Misbruik

Narcistisch Misbruik

In deze Facebook live praat ik met Fany Tel over Narcistisch Misbruik. Fany is zelf slachtoffer geweest en deelt openhartig haar verhaal tijdens ons gesprek. Inmiddels heeft zij het ook tot haar specialisme gemaakt op gebied van coaching zodat zij anderen hier ook in kan helpen.

Luister hier ons gesprek terug

Narcistisch Misbruik

Wil je meer weten?

Meld je aan voor de gratis Mini-Cursus ‘Terug bij Jezelf’

Op Fany website staat ook een blog over de kenmerken van een Narcist. Hierbij:

Behoorlijk egoïstisch en ijdel zijn maakt je nog niet tot een Narcist. Het is altijd een combinatie van veel factoren. Hieronder heb ik er 27 genoemd in een willekeurige volgorde. Het is niet bedoeld als diagnose instrument voor een Narcist, maar voor jou als je vermoed dat je een relatie hebt of hebt gehad met een Narcist. Als je heel veel van onderstaande kenmerken herkent, kan het heel goed zijn dat je met een Narcist te maken hebt.

1 . Leugenachtig Geen enkel mens is altijd eerlijk, maar een N heeft weinig moeite om leugens te vertellen. Schaamt zich daar ook niet voor. Ziet het gewoon als iets wat werkt.

2Egocentrisch Een N is bovengemiddeld egoïstisch. Dit is altijd het geval maar het is niet altijd makkelijk te zien omdat hij of zij dit verhult.
Een N kan bijv. heel aardig en charmant zijn naar de buitenwereld. Heel veel aan goede doelen geven etc.
Maar is in de kern op zichzelf gericht. Om er zelf beter van te worden.

3Wolf in Schaapskleren De N is veel meer de wolf dan het schaap, maar verbergt die wolf. Aan de buitenkant zie je een aardig, lief, leuk, charmant schaap.
De schaapskleren gaan pas uit wanneer de N zich veilig waant in eigen kring. Daarom zien alleen directe levenspartners, kinderen of in werksituaties naaste medewerkers de wolf. De rest van de omgeving ziet alleen het vriendelijke schaap.

4 . Kritiek, niet tegen kunnen Een N kan absoluut niet tegen kritiek. Op het moment dat je dit uit zal hij sterk in verzet gaan en meestal heel erg boos worden. Bij kritiek in het openbaar, kan een N in alle staten raken.

5Woede extreem Op onverwachte en onvoorspelbare momenten kan een N in woede ontsteken. Bijv. als jij iets uit je handen laat vallen of een verkeerde afslag bij het autorijden. Vaak denk je dat jij iets verkeerd hebt gedaan maar het klopt niet. Het is buitenproportioneel.

6Weinig schuldgevoelens Als een N een fout heeft gemaakt of iemand heeft benadeeld, heeft die relatief weinig schuldgevoelens. Vaak kan hij of zij nog wel een excuus voor zichzelf vinden.

7Zelfverzekerd overkomen Een N is van binnen heel erg onzeker, maar is heel goed dit niet te laten zien van buiten. Deze neemt makkelijk de leiding en doet zelfverzekerde uitspraken.

8Spannend, nooit saai Een N is op het eerste gezicht een spannende man of vrouw. Dynamisch, sexy, goed gebekt, charmant, avontuurlijk.
‘Never a dull moment’. Mooie verhalen, leuke tripjes en reisjes, spannende sex.

9Goeroe gedrag In spirituele kringen nemen N’s vaak de rol op zich van spirituele goeroe. Maken daarmee op subtiele wijze misbruik van mensen die kwetsbaar zijn. Ook schrijft een N graag een eigen versie van een bijbel of richt hij zijn eigen club of sekte op. Eerder dan zich aan te sluiten bij iets wat al bestaat.

10Manipuleren Geen mens is zonder manipulatie, maar een N is er een meester of meesteres in en heeft dit tot een levenskunst gemaakt.
Hij of zij ziet het ook als een spel. En als hij jou om de tuin kan leiden ben jij gewoon niet slim of wakker genoeg. Eigen schuld, dikke bult.

11Bombarderen met liefde en aandacht Om je in te pakken geeft de N je zoveel liefde en aandacht, vooral in het begin van een relatie, dat je voor de bijl gaat. Die aandacht is vaak zo gericht, zo charmant, zo fijn. Het voelt als een bom, sterker dan wat een gemiddeld persoon je geeft. Na een periode van bombarderen met liefde, komt de wolf weer te voorschijn.
Omdat de N het natuurlijk niet eindeloos kan volhouden. Ook na een ruzie kan de N weer liefdesbommen uit de kast trekken om jou terug te winnen.

12 . Slachtoffergedrag Ook al houdt een N er behoorlijk veel streken, leugens en manipulaties op na, hij voelt zich zelden een dader. Hij voelt zich meer een slachtoffer. Een N kan bijv. veroordeeld worden tot gevangenisstraf voor misbruik en dan toch vinden dat hij of zij slachtoffer is en geen dader.

13Communicatief sterk Een N is meestal bovengemiddeld communicatief goed. Kan goed standpunten neerzetten, verhalen vertellen en discussieren en debatteren. Het kan iemand zijn waar je graag naar luistert. Diegene kan ook veel humor in huis hebben.

14Weinig verantwoording Een N kan na een scheiding de eigen kinderen helemaal aan hun lot overlaten. Zich niet meer om hen bekommeren. Of als leidinggevende mensen ontslaan, zonder zich te bekommeren over hoe zij dat ervaren en nazorg te verlenen.

15Jaloers N’s zijn bovengemiddeld jaloers. Jaloers op jouw mooie eigenschappen en die van anderen. Jaloers op aandacht die jij van anderen krijgt. Op bezittingen die jij hebt en zij niet. Uit jaloezie kan hij of zij er soms voor zorgen dat jij helemaal geïsoleerd raakt. Men niemand anders meer omgaat dan met hem of haar.

16 . Rusteloos en verveeld Een gewoon ‘huisje-boompje-beestje’ leven is niets voor de N. Als het leven rustig is voelt de N zich verschrikkelijk. Die zal dan ook op zoek gaan naar afleiding, dynamiek, conflicten. In een omgeving met veel afwisseling en spanning is de N in zijn element, als het rustig wordt raakt hij depressief.

17Egoïstisch op seksueel vlak Een N vindt seks meestal heel belangrijk, maar dan wel op zijn of haar manier. Het is niet iemand die heel geduldig is, heel veel tijd voor jou neemt en het heel belangrijk vindt dat jij aan je trekken komt. Ook al kan hij dat nog wel zeggen.

18 . Meer rechten hebben dan iemand anders Bijv. altijd op de 1e rij willen gaan zitten, ook al zijn die gereserveerd voor anderen. Als ze iets met jou willen doen en jij kunt niet, vinden dat jij je afspraak moet verzetten. Dat jij en anderen vanzelfsprekend voor ze klaar moeten staan.

19Grensoverschrijdend gedrag Alle N’s hebben iets grenzeloos, ook al zie je het in het begin niet duidelijk omdat ze ook heel attent en charmant kunnen zijn. Ze willen hun behoeften doordrukken en doen dat ook. Ze zijn het liefst in de buurt van mensen die hun grenzen niet goed kennen en onbewust laten overschrijden. N’s gaan eerder over tot seksueel overschrijdend gedrag dan andere mensen.

20Seks zonder liefde Seks is vaak belangrijk voor een N omdat het een belangrijk middel is om de ander te kunnen binden. Het is meestal seks om de seks of om iets voor elkaar te krijgen. Een samengaan met liefde is er niet bij, ook al kan het soms wel zo lijken.

21Bezitterig Een N is niet iemand die je vrij laat. Is vaak controlzuchtig, houd je in de gaten en word er niet blij van als je veel met andere mensen omgaat zonder hem. In een relatie bewaakt de N jou in extreme mate. Je kunt dit nog opvatten dat hij heel veel van je houdt of om je geeft, maar daar komt dit gedrag niet uit voort. Het komt voort uit angst, niet uit liefde.

22Spiegelen Een N is hier continu mee bezig. Als een ander mooie eigenschappen heeft of bijzondere dingen doet gaat hij dat spiegelen. Bijv. als jij zegt dat je een mooie vakantie hebt gehad, gaat hij vertellen over zijn nog mooiere vakantie. Dan eigent hij jouw onderwerp zichzelf toe om zichzelf daarmee beter te laten uitkomen.

23Projecteren Dat is ook iets waar de N continu mee bezig is. In dit geval gaat het om iets van onvrede, angst of boosheid wat hij bij zichzelf waarneemt. Dit dan niet bij zichzelf houdt, maar bij jou iets gaat zoeken waar het aan ligt. Dat jij bijv. iets verkeerd zegt of doet.

24Meerdere relaties Een N voelt zich van binnen erg leeg. Is als een lege batterij die steeds gevuld moet worden door anderen. Hij zoekt daarom mensen met een sterke en gevulde batterij. Maar het liefst meerdere bronnen zodat hij altijd verzekerd is van nieuwe energie als een ander uitgeput is. Een N is om die reden vaak niet de meest trouwe persoon in een relatie.

25Gebrekkig geweten Ieder mens heeft een geweten en dus de N ook. Maar bij een N is er iets waardoor dat geweten niet makkelijk opspeelt. Hij of zijn heeft er weinig moeite mee een relatie van de 1 op de andere dag te verbreken, zonder uitleg. Of kinderen bij een scheiding totaal aan hun lot over te laten. Of een groot aantal mensen in 1x te ontslaan. Waar de meeste mensen hier grote innerlijke conflicten mee krijgen, lijkt een N hiervan niet wakker te liggen.

26Koud en meedogenloos Dit zit in het verlengde van het gebrekkige geweten. Een N kan ijskoude en ongevoelige opmerkingen maken. Als er iemand in de familie- of vriendenkring overlijdt totaal geen emoties tonen en hier koud en rationeel mee omgaan.

27Godcomplex Een N is meestal niet iemand die een God of Hogere Macht boven zich duldt. Hij of zij vindt zichzelf vaak het allerhoogste. Neemt daarom niet zo snel iets aan van iemand anders. Maar wil wel graag zijn of haar wil en visie een ander opleggen.

Wil je weten hoe je kunt helen van een relatie met een Narcist?

Volg dan Fany haar GRATIS Online Training en meld je hier aan

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.