Notice: Undefined index: expires_in in /var/www/vhosts/coaching-club.nl/httpdocs/wp-content/mu-plugins/CoachingClub/includes/classes/class-pnp-api.php on line 91
Rouw - Coaching Club

Coaches Inloggen

title image

Rouw

Rouw

Hoe gaat het met jouw rouw?

Door Mariel de Jager

 

Tegenwoordig zijn we in mijn optiek individualistischer en authentieker en regelen we bijvoorbeeld een begrafenis op maat. Het rouwen gaat ook op maat, dat vind ik positief, echter weet je wel hoe je het beste kunt rouwen? Wat zijn de opties? Waar kan je uit kiezen? Wat past bij jou? Ik denk dat er weinig kennis is over hoe je het beste kunt rouwen, dus wordt het niet goed gedaan met als gevolg een emotioneel, mentaal of zelfs fysiek probleem. Mijn tip; wees dat voor, zorg voor een gezonde rouwperiode. Uiteraard is dat maatwerk, echter voor iedereen geldt het volgende. Zorg ervoor dat je voldoende aandacht geeft aan het rouwen en ook voldoende aan het bouwen aan je toekomst. Zorg goed voor jezelf en neem verantwoording voor jouw leven..

 

Als jij niet weet hoe je het beste rouwen kan, anderen wél?!

Naasten hebben vaak ook geen idee wat ze kunnen doen of zeggen zelfs. Ze kunnen bijvoorbeeld jouw rouwmoment onbewust aangrijpen om over hun eigen rouw te praten. Of geven welbedoelde adviezen die niet op jou afgestemd zijn. Of zeggen loze dingen als: ‘Jij heb geluk dat hij langzaam gestorven is in plaats van onverwachts’.  Serieus?! Alsof het fijn is om iemand te zien aftakelen. Beide is niet fijn, beide heeft voor en nadelen, punt. Tip voor de rouwende; hoe reageer je op je omgeving?  Wordt je dan boos? Of kan je zien dat het goed bedoeld is? Hoe dan ook, geef aan waar je behoefte aan hebt zodat je omgeving jouw behoefte kan vervullen.

Tip voor dierbaren; stem af op de rouwende persoon. In eerste instantie kan het voor die persoon fijn zijn om even geen boodschappen te hoeven doen, of koken of schoonmaken. Maar let op, laat die persoon in zijn waarde; zien in plaats van ontzien is de sleutel. Heb medeleven in plaats van medelijden. Handel niet naar wat jij denkt dat goed is, stem af op de persoon zelf en stimuleer die persoon om zelf de verantwoording te nemen. Check regelmatig jouw aannames.

 

Rituelen

Vroeger waren er rituelen, die hoorden bij het geloof of een bepaalde stam, het was traditie. En ritueel is een moment die uitnodigt om stil te staan bij wat er gebeurd is, een eerbetoon aan de overledene en een moment om je verdriet er te laten zijn. Zo’n ritueel kan je ook delen met dierbaren, de eenzaamheid kan dan plaats maken voor het gevoel van verbondenheid en dat geeft troost. Rituelen zijn dus goed voor het rouwproces.

De uitvaart is een ritueel die vrijwel standaard plaats vindt, maar daarna? Waar heb je behoefte aan en maak er ruimte voor. Denk aan een herdenkingsplekje in huis of op locatie. Denk aan een koffer met dierbare spullen die je erbij kan pakken als je behoefte hebt om je verdriet de aandacht te geven. Je kan een playlist maken of zelfs iets creatiefs (laten) maken.

 

Hoe lang duurt rouw?

Sommigen zeggen dat je het moet verwerken. Verwerken… raar woord eigenlijk, afval verwerk je, rouw toch niet? Of een plekje geven..? Daarmee bedoelen ze denk ik aanvaarden. Ik zie rouw meer als iets waar je mee leert leven. Het mag er dus zijn tezamen met het verder leven zonder de persoon die je bent verloren. Die persoon is er fysiek niet meer maar zal er in alle andere vormen wel zijn en jij mag door met het verder leven van je leven. Er staat geen vaste tijd voor. Na jaren kan de rouw weer meer opkomen en meer aandacht vragen. Het komt en gaat zoals de seizoenen, negeer het niet, vecht er niet tegen, laat het gebeuren, geef jezelf de toestemming.

Als werknemer krijg je een x-aantal dagen verlof, dat wil niet zeggen dat je in die dagen ook klaar moet zijn met het rouwen. Die dagen zijn er om de eerste zaken die niet kunnen wachten te kunnen regelen. Na het regelen van het afscheid is het werk echter niet klaar. Er komt veel bij kijken, ik noem het rompslomp, en daar kan geen tijd aan gekoppeld worden.

 

En dan ook nog de rompslomp..

Waar de meeste mensen niet bij stilstaan is het administratieve werk na de begrafenis. Er komt veel bij kijken. Ga ik de erfenis aanvaarden? Welke instanties moeten er geïnformeerd worden? Maar ook zaken als abonnementen opzeggen, kan veel emotie met zich meebrengen. Denk ook bijvoorbeeld aan een financieel plan. Vraag om hulp, onderschat het niet. Je hoeft het niet alleen te doen.

 

Meer weten over rouwen en hoe coach Mariel de Jager je daarbij kan helpen?

Lees hier verder …

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.