1. Uit je hoofd komen
Als je last hebt van stress, zit je vaak voornamelijk in je hoofd. Je piekert over wat je moet doen, wat er zou kunnen gebeuren of wat er is gebeurd. Ondertussen ben je het contact met je lijf en gevoel misschien wel deels verloren. Beweging helpt je dan om het contact met je lichaam terug te krijgen. Extra fijn aan wandelen in de natuur is dat je zintuigen worden geprikkeld, bijvoorbeeld door de geuren in de natuur en door het geruis van de wind. Zo kom je beter bij je gevoel, wat een belangrijke stap is om stress te verminderen.
2. Helderder nadenken
En dan is er nog iets. Als je op een ritmische manier beweegt, zoals bij wandelen, gaan je linker- en rechterhersenhelft beter samenwerken. Een fijne bijkomstigheid, want dat helpt om tot nieuwe inzichten te komen waarmee je verder kunt. Je hersenhelften hebben namelijk totaal verschillende functies. Je rechterhersenhelft is bedoeld voor creativiteit; je linkerhersenhelft is vooral gericht op structuur. De samenwerking van die twee zorgt ervoor dat je weer helderder kunt nadenken. Misschien kun je daardoor ook beter oplossingen zien voor je eigen situatie.
3. Kalmerend effect
Daarnaast heeft de natuur een kalmerend effect. Alleen al buiten zijn in de natuur helpt vaak om de rust terug te vinden. Hoe dat komt? In de natuur gaat je parasympatisch zenuwstelsel automatisch aan. Dat is het systeem dat je kalmeert en dat je helpt te herstellen als je te druk of gestrest bent.
Daarbij speelt ook mee dat je in de natuur minder prikkels hebt dan in de stad. En ook minder prikkels dan als je thuis zit met een laptop voor je neus en een telefoon in je hand. In plaats daarvan kun je andere, meer ontspannende, prikkels ervaren. Bijvoorbeeld het tjilpen van de vogels of het geruis van de wind. Ook is het fijn om met de wandelcoach samen een rustig looptempo te bepalen. Hoe anders is dat dan wanneer je gehaast rent om de bus op het nippertje te halen!
4. Blijvende handvatten
Natuurlijk ben je tijdens zo’n coachingsessie niet alleen aan het wandelen. De wandelcoach is een deskundige coach met de nodige kennis en ervaring. Hij of zij zal je dus ook oefeningen geven en handvatten bieden. Die helpen om op een andere manier naar je situatie te kijken én om weer mogelijkheden te zien. En dat vaak met praktische oefeningen die je direct kunt toepassen.
Een wandelcoach is trouwens niet hetzelfde als een psycholoog. Een psycholoog praat met je om je klachten te verhelpen. Een wandelcoach geeft je blijvende handvatten om te kunnen omgaan met stress en spanning. Daar heb je je leven lang profijt van. Als je in de toekomst alsnog een keer spanning ervaart, kun je daar dan wel zelf mee omgaan.
5. Iemand die naast je staat
De rust vinden is niet altijd eenvoudig in je eentje. Misschien heb je zo veel stress dat je wandeltempo automatisch flink omhoog schiet. In zo’n geval helpt het dat een wandelcoach met je meeloopt. Diegene helpt je het juiste tempo te vinden. Ook praat je ondertussen met de coach over je gevoelens en gedachten.
Je kunt van gedachten wisselen over lastige dilemma’s, je angsten en onzekerheden uiten, en ook juist je dromen en doelen uitspreken. De coach weet de juiste vragen te stellen en kan je daarmee heel goed op weg helpen. Zo krijg jij weer grip op je leven en kun je opnieuw met plezier je dromen najagen.
No Comments
Sorry, the comment form is closed at this time.