Notice: Undefined index: expires_in in /var/www/vhosts/coaching-club.nl/httpdocs/wp-content/mu-plugins/CoachingClub/includes/classes/class-pnp-api.php on line 91
Zing je eigen lied - Coaching Club

Coaches Inloggen

title image

Zing je eigen lied

Zing je eigen lied

Het leven als examen

Zo af en toe word ik s ochtends wakker en voel me heel onrustig, zenuwachtig. Alsof het de dag is van een examen, een auditie of een wedstrijd. In het verleden heb ik van elk van de genoemde er veel gehad en dit onrustige, zenuwachtige gevoel hoorde daar zeker bij. Maar tegenwoordig is dat helemaal niet aan de orde. Er staat niets van dat alles op het programma.In het algemeen heb ik vaker het gevoel dat het leven zelf een soort examen is, waarvoor je moet slagen. Heel eerlijk gezegd heb ik lang het idee gehad dat het mij niet gelukt was, dat ik niet zou slagen in dit leven. Tenminste niet volgens bepaalde maatstaven. De trein gemist, die was al lang weg… 

 

Gedachten versus feiten

Rationeel kon ik er van alles tegenin brengen en toch was dit wat mijn gevoel mij vertelde.Nu weet ik dat emoties het gevolg zijn van gedachten, die weer voortkomen uit ervaringen uit het verleden of angst voor de toekomst. Dat als ik in het moment kan zijn er helemaal niets aan de hand is waar ik zenuwachtig voor hoef te zijn. En dat de gedachte dat ik een wedstrijd moet winnen of voor een examen moet slagen geen feit is. Zelfs de gedachte dat ik niet geslaagd ben is geen feit.Want welke wedstrijd zou dat moeten zijn? Een wedstrijd in wat? Wie de beste baan heeft? Het grootste huis, het hoogste inkomen? De drukste baan? De meeste bekendheid? Het meest succesvol?

Wat is succes?

Is het voldoen aan verwachtingen? Waren mijn verwachtingen te hoog? Heb ik me laten verleiden de waarden van anderen tot die van mezelf te maken? Ben ik teveel bezig geweest te willen doen wat anderen deden en heb ik te weinig naar mezelf geluisterd? Het antwoord op deze vragen was in mijn geval zeker JA. Herken je dat? 

 

Kans

Muziek was altijd mijn leven. Nog steeds voor een groot gedeelte. Daarin wilde ik vooral slagen, beter zijn dan anderen, de beste. Want zo ben ik opgevoed. Keihard heb ik gewerkt en gestudeerd om goed te worden. Nu weet ik dat ik daardoor mezelf uit het oog verloor. Ik zag niet dat het al goed was en gaf mezelf bij voorbaat eigenlijk al geen kans. Ik sloeg stappen over en ging weg uit mezelf, weg van mijn liefde voor muziek. Mijn hele zelfbeeld veranderde.

 

ALS HET NIET KLOPT

Heel lang heb ik een innerlijke strijd gevoerd. Aan de ene kant had ik het gevoel dat het niet klopte zoals het ging en zoals het was gegaan. Dat het niet zo had moeten gaan. Ik had toch alles tot mijn beschikking? Aan de andere kant was daar het gevoel dat de wereld, de maatschappij had gewonnen. Ik was gewoon niet goed genoeg. Ik had verloren, gefaald en dat was mijn eigen schuld.En toch waren daar ook die gedachte en dat gevoel, die mij uiteindelijk op de been hielden. Die maakten dat ik ergens de kans zag en nam om dat vuur weer te doen oplaaien.

Photo by David Hofmann on Unsplash

Turning point

Wat heel mooi is dat mijn turning point, noem het gerust mijn awakening, op het podium plaatsvond. Nee, die fel begeerde orkestbaan zal ik nooit meer krijgen. Maar op een gegeven moment ging ik weer in mezelf geloven en dat wat ik deed voelde goed, met al mijn foutenerbij. En dus kon ik dat met veel meer overtuiging en passie ten gehore brengen.  Een therapeute zei ooit tegen mij: het wordt tijd dat je je eigen lied gaat zingen!”  Ze bedoelde in het leven, maar hoe treffend was het in mijn geval als musicus die met haar fluit nu haar eigen lied zou gaan zingen. En dat heb ik gedaan. Op een gegeven moment voelde het podium veilig en kon ik daar helemaal mezelf zijn, mijn eigen lied zingen. En ik kon weer gaan stralen. Ik was blij met wat ik deed en hoe ik het deed. En dat merkten anderen ook. Dat wat ik kon geven kreeg ik ook terug in allerlei vormen.
 

 Ik had wel door dat in het dagelijks leven dezelfde dingen een rol speelden. Ik was bang om fouten te maken, mensen te kwetsen, bang om mijn echte zelf te laten zien, want wat als men het afkeurt, mij afwijst?” En ook hier liet ik daardoor mooie kansen liggen.

 

Van Happy on Stage naar Happy in Life

Acceptatie en steeds meer leven naar mijn eigen waarden maken het leven een stuk makkelijker. Veel meer doen wat goed voelt, de dialogen met mezelf onder de loep nemen en op die manier (zelf)vertrouwen herstellen. Het niet steeds weer mezelf willen bewijzen geeft ook rust.Het leven is geen examen of een wedstrijd. Eerder een lange hobbelige weg die we allemaal moeten gaan. Soms een makkelijke weg of ook niet.Het leven is groei. Je gaat vooruit of je staat stil en soms ga je zelfs even terug. Het leven is ontwikkeling. Een persoonlijke ontwikkeling, op weg naar jezelf, jouw echte authentieke zelf. Het is een zoektocht naar wat werkt en wat niet.  Net als een compositie, een schilderij of een heerlijk gerecht is het leven een creatie. Iedereen mag zijn eigen leven creëren. Het is de weg naar een Happy Life. De liefde voor muziek en de fluit heb ik al een hele tijd geleden weer gevonden. Die relatie is geslaagd. Met vlag en wimpel! In dat opzicht heb ik gewonnen. Maar dan wel van mezelf 😉  Ik ben Happy on Stage en dat gun ik iedereen. Wil jij weten hoe dat is gelukt? 

Wil jij ook Happy on Stage zijn? Ik kan je helpen je passie te vinden en je talent te laten spreken. Of dat nu op het podium is of in het leven.

 

Ik ben er voor je.

Wil je kennismaken en geïnspireerd raken? Bel of mail me voor een gratis inspiratiegesprek

 

Wil je meteen al zelf een begin maken? Bekijk dan mijn gratis aanbod op de website in de vorm van bv. de minicursus naar meer bewustzijn en zelfvertrouwen of mijn e-book , 8 sleutels naar vrijheid, plezier en succes.

Coach Joan Handels
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.